fb_pixel

Διαγωνισμός Microbit - Maqueen Plus

Αγαπητοί γονείς, Τους τελευταίους μήνες:

-Συναρμολογήσαμε τα robot μας

-Είδαμε τις δυνατότητές του και πως το συνδέουμε στον υπολογιστή για να του μεταφέρουμε τα προγράμματα που φτιάχνουμε

-Μάθαμε

---τι είναι οι μεταβλητές και πως τις χρησιμοποιούμε

---τι είναι οι αριθμητικοί τελεστές και πως κάνουμε πράξεις

---τι είναι οι λογικοί τελεστές και πως δημιουργούμε συνθήκες

---την εντολή Αν με πολλαπλές επιλογές

---εντολές Επανάληψης με συγκεκριμένο πλήθος ή με συνθήκη τερματισμού

---επικοινωνία μεταξύ πολλών microbit

---διαχείριση σημάτων εισόδου:

-----Θερμοκρασία,

-----Κλίση,

-----Απόσταση,

-----Ένταση φωτισμού,

-----Ένταση ήχου,

-----Μηνύματα από κανάλι bluetooth,

-----Ανάγνωση άσπρου - μαύρου

-----Ανάγνωση αποχρώσεων εδάφους

---διαχείριση εξόδων:

-----Led panel,

-----RGB led,

-----Ηχείο,

-----Κινητήρες,

-----Servo κινητήρες

-----ακολουθία γραμμής με απλή Αν

-----ακολουθία γραμμής με P controller

-Μερικούς από τους αλγόριθμους που γράψαμε, τους τυπώσαμε για να τους έχουμε πρόχειρους. Αυτοί είναι:

---Προχωράω μπροστά 5 στροφές της ρόδας

---Προχωράω μπροστά μέχρι ο αισθητήρας απόστασης να δει εμπόδιο στα 8 εκατοστά

---Προχωράω μπροστά μέχρι να συναντήσω τη ΔΕΥΤΕΡΗ μαύρη γραμμή

---Ανοίγω servo (120°) και μετά από 2 δευτερόλεπτα το ξανακλείνω (0°)

---Ακολουθώ γραμμή με τον αισθητήρα L1 από την αριστερή της μεριά, μέχρι να κάνει η ρόδα 5 περιστροφές

---Το ρομπότ σκανάρει την περιοχή μπροστά του, βρίσκει που είναι το κοντινότερο αντικείμενο, επιστρέφει να «κοιταει» προς αυτό το αντικείμενο και το πλησιάζει.

---Πρόγραμμα για πολλές εργασίες με menu. Με το δεξιά κουμπί επιλέγουμε μία από 8 εργασίες και με το αριστερά κουμπί την εκτελούμε.

-Φτιάξαμε τρισδιάστατο σχέδιο για το servo μας ειδικά σχεδιασμένο για το δικό μας ρομποτ. Το τυπώσαμε στο 3D εκτυπωτή και το προσαρτήσαμε στο robot.

Παρακάτω περιγράφεται μια δύσκολη άσκηση για τους μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε έναν “διαγωνισμό” όπως τους είχα πει ότι θα γίνει στο τέλος του έτους.

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, Είμαι σίγουρος ότι όποιοι από εσάς ασχοληθείτε με το παρακάτω θα το ευχαριστηθείτε πολύ! Όλοι εσείς λοιπόν, τα παιδιά των τμημάτων ρομποτικής με microbit, με τον εξοπλισμό στο σπίτι και με αυτοσχέδια πίστα που περιγράφω, μπορείτε να δοκιμάσετε να πετύχετε τη μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία, στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Η συγκέντρωση όλων των βαθμών είναι πολύ απαιτητική, οπότε μην αγχωθείτε εάν συγκεντρώνετε μόνο ένα μικρό μέρος από το άριστα. Ακόμα και αυτό μπορεί να είναι ικανό να σας φέρει στην πρώτη θέση της κατάταξης.

Η διαδικασία για τη συμμετοχή είναι η εξής:

Αφού τελειώσετε το κάθε επίπεδο δυσκολίας

Τραβάτε ένα βίντεο το ρομπότ σας χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο, ώστε να φαίνεται ότι κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να συλλέξει βαθμούς. Προσέξτε να μη φαίνεται κάποιο πρόσωπο ή κάποιο πολύ προσωπικό σας αντικείμενο στο βίντεο.

Θα ανεβάσετε το βίντεο στο youtube ως “μη καταχωρισμένο” για να μη μπορεί να το βρει οποιοσδήποτε άλλος.

Θα μου στείλετε το link του video με email ή στο discord ώστε να μπορέσω να το δω, να το κατεβάσω και να το βαθμολογήσω.

Μόλις ανεβάσετε το video του πρώτου βαθμού δυσκολίας, θα κάνετε το ίδιο για το δεύτερο βαθμό δυσκολίας και συνεχίζετε έτσι μέχρι το βαθμό δυσκολίας που καταφέρατε να φτιάξετε. Εάν καταφέρετε μόνο μέρος του πρώτου βαθμού δυσκολίας, τότε ανεβάστε μόνο αυτό. Θα χαρώ πολύ ακόμα και με 20 βαθμούς από κάποιον μαθητή ή μαθήτρια.

Η τελική ημερομηνία αποστολής βίντεο είναι η 24η Ιουνίου 2022.

Η πίστα

Για να μπορέσετε να συγκεντρώσετε βαθμούς θα χρειαστείτε: Ένα τραπέζι ή γραφείο με σχετικά ανοιχτόχρωμο χρώμα (όχι απαραίτητα εντελώς λευκό) και μέγεθος τουλάχιστον 80x80 εκατοστά Την αλεπού που πρέπει να κόψετε και να κολλήσετε ώστε να έχει σχήμα κύβου Τα τέσσερα λευκά χαρτιά με τις μαύρες γραμμές

Για να φτιάξετε την πίστα τοποθετείτε τα τέσσερα χαρτιά στις τέσσερις γωνίες του τετραγώνου 80 x 80 που έχετε καθαρό πάνω στο τραπέζι σας με τη σειρά που φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω.

 Φροντίστε επίσης

Να έχετε το ρομπότ σας μονίμως φορτισμένο τουλάχιστον με τρεις ενδείξεις από τις τέσσερις Να έχετε τον υπολογιστή κάπου κοντά στην πίστα σας Να μη χρησιμοποιείτε μεγάλες ταχύτητες στους κινητήρες σας Να αλλάζετε τι δείχνει η οθόνη σε κάθε δοκιμή για να ξέρετε ότι έχετε το τελευταίο σωστό πρόγραμμα στο microbit

“ΠΑΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ”
1ο επίπεδο δυσκολίας (μέγιστοι βαθμοί 160)

Ξεκινώντας το ρομπότ από το τετράγωνο της εκκίνησης, θα πρέπει να περάσει από όλα τα χαρτιά και να βρεθεί έστω και στιγμιαία ολόκληρο μέσα στο ορθογώνιο του κάθε χαρτιού. Για κάθε πέρασμα που κάνει το ρομπότ μαζί με το τελευταίο όπου φτάνει ξανά στο χαρτί της εκκίνησης παίρνεις 30 βαθμούς. Επίσης, στο τέλος της διαδρομής το ρομπότ θα δείχνει στην οθόνη του την απόσταση που διένυσε σε περιστροφές της ρόδας. Με την εμφάνιση παίρνεις άλλους 40 βαθμούς.

“ΠΑΩ ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ”
2ο επίπεδο δυσκολίας (μέγιστοι βαθμοί 200)

Ξεκινώντας το ρομπότ από το τετράγωνο της εκκίνησης, θα πρέπει να περάσει από όλα τα χαρτιά και να βρεθεί έστω και στιγμιαία ολόκληρο μέσα στο ορθογώνιο του κάθε χαρτιού. Στο ταξίδι αναψυχής όμως το ρομπότ σε κάποια χαρτιά, κάνει και μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του παίζοντας μουσική. Για κάθε πέρασμα που κάνει το ρομπότ μαζί με το τελευταίο όπου φτάνει ξανά στο χαρτί της εκκίνησης παίρνεις 30 βαθμούς. Για κάθε περιστροφή που κάνει το ρομπότ γύρω από τον εαυτό του στο χαρτί που γράφει χορός και στο χαρτί του τερματισμού (που γράφει εκκίνηση) παίρνεις 10 βαθμούς. Εάν ακούγεται και μουσική όσο περιστρέφεται το ρομπότ ή πριν το χορό του, παίρνεις άλλους 10 βαθμούς.

“ΠΑΩ ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ και ΒΟΗΘΑΩ ΤΑ ΖΩΑ”
3ο επίπεδο δυσκολίας (μέγιστοι βαθμοί 240)

Το ρομπότ θα κάνει όλες τις προηγούμενες κινήσεις (επιπέδου δυσκολίας 1 και 2). Επιπλέον θα υπάρχει στο χαρτί με τίτλο “κλουβί”, η αλεπού τοποθετημένη στο κέντρο. Το ρομπότ πρέπει να πάρει την αλεπού από εκεί και να την τοποθετήσει να αγγίζει έστω και λίγο στο κουτί του χαρτιού που γράφει “Δάσος”. Εάν η αλεπού βγει εντελώς έξω από το χαρτί “κλουβί” παίρνεις 20 βαθμούς. Εάν η αλεπού στο τέλος κίνησης του ρομπότ βρίσκεται εντός του χαρτιού “δάσος” και ακουμπάει έστω και λίγο στο τετράγωνο παίρνεις άλλους 20 βαθμούς.

Συνημμένο pdf αρχείο για φωτογραφίες, εκτύπωση και καλύτερη κατανόηση της άσκησης ορατό στους εκπαιδευτές και τους γονείς

Προηγούμενο Σχέδιο-Κατασκευή
Summer Camp 2022
Επόμενο Σχέδιο-Κατασκευή
EcoPlefsi - Αυτόνομο και οικολογικό φορτηγό πλοίο
Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος.